Na kratko

V povprečju, za ohranjanje prvotne teže, odrasel moški potrebuje okoli 2700 kilokalorij dnevno, odrasla ženska pa okoli 2000.

Kalorije

Izvor besede je v latinski calor–toplota. Če besedo kalorija »prevedemo«, pomeni 1 kalorija toploto, ki segreje 1 kg vode za 1ºC, od 14 na 15ºC. Če »prevajamo« naprej, pomeni 1g ogljikovih hidratov ali 1 g beljakovin 4,1 kilokalorije, 1g maščob pa od 5,6 do 9,3 kilokalorije (gre za različne vrste maščob).

Koliko (po)rabimo dnevno

Standardi so se z dognanji iz prehranskih vedenj in tudi iz medicine z leti precej spremenili, so pa seveda pogojeni tudi z načinom človekovega življenja in dela, ki se zadnja desetletja tako silovito spreminja, kot se je prej morda v stoletjih.

Odrasel človek potrebuje pri normalnem zmernem delu približno od 2300 do 2700 kilokalorij, pri težkih fizičnih delih pa ta potreba naraste do 4000 kilokalorij in več. A če je še ne tako davno nazaj veljalo, da ljudje, ki opravljajo najtežja fizična dela, na primer gozdni delavci, rudarji in primerljivi poklici, »pokurijo« celo tja do 7000 ali 8000 kilokalorij, moramo ugotoviti, da se je narava dela tudi pri teh opravilih precej spremenila s sodobnejšo tehnologijo, izdatnejšo mehanizacijo, učinkovitejšimi orodji in zaradi drugih podobnih dejavnikov, s tem pa je padla tudi potreba po tako kalorično močni hrani.

Pri vnosu kalorij torej previdno. Kajti če za velik del sveta še vedno govorimo o lakoti kot neposredno ali posredno glavnem dejavniku umrljivosti, je na drugi strani enako res, da so bolezni sodobnega razvitega sveta v precejšnji meri (čeprav ne samo) povezane z neustreznim uživanjem kalorično prebogate hrane. Potreba po kalorijah z leti upada, obenem pa za vse starostne skupine, oba spola in vse vrste poklicev velja, da je najpomembnejše, da je hrana, ki jo uživamo, uravnotežena. Odrasel človek potrebuje dnevno za normalno življenje in delo, ki terja zmeren do povečan napor, od 100 do 130 g beljakovin, od 60 do 100 g maščob in od 400 do 500 g ogljikovih hidratov. Pri povečanem naporu naj torej potreba po kalorijah ne bi presegla 3500 kilokalorij na dan.